Tisztelt Kurátorok és Pályázók!

A szakmai zsűri tagjai közösen úgy határoztak, hogy az irodalmi stílus, a dramaturgia és a műfaj jellegzetességeinek szakmai szempontjait figyelembe véve, 2019-ben nem ad ki díjat sem regény, sem pedig novella kategóriában.

Ennek oka elsősorban az, hogy a megjelent írásművek idén nem hozták a science fiction nemzetközi trendjeinek színvonalát, a Zsoldos-díj ugyanakkor a hazai magas színvonalú tudományos fantasztikus írásainak díja. Jóllehet a zsűritagok egyenként és közösen is kialakították a rangsort, azonban az alaposan kidolgozott szakmai szempontok alapján egyik munka sem érte el a 90%-os értékelést.

Olvasásaink során természetesen sok esetben találkoztunk jó ötletekkel, azonban legtöbb esetben hibádzott a nívós irodalmi kivitelezés, más esetekben pedig a felvetett téma is klisészerűnek bizonyult. Mindezen kívül általánosságban véve is szeretnénk felhívni a figyelmet a helyesírásra, a stílusra, valamint a megfelelő irodalmi szerkesztői munkára. Egyúttal arra is, hogy egy irodalmi műben nem csak a csattanó számít, hanem a jellemábrázolás, a cselekményvezetés, a világépítés, valamint a különböző arányok betartása is.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem találkoztunk támogatásra érdemes szerzőkkel-A regények közül szeretnénk kiemelni R. J. Hendon Korcsokját, illetve Szilágyi Zoltán Káoszszív III: Arató c. munkáját. A kisprózák tekintetében ígéretesnek voltak Ronil Caine, Kyra Potter és Hernád Péter munkái, azonban ezek is további munkálatokat igényeltek volna ahhoz, hogy a korábban említett szakmai szempontokat teljesítsék. 

Ezért nehéz szívvel nem osztjuk ki idén a szakmai díjat. Ugyanakkor szeretnénk biztatni további munkára a pályázókat, és hogy ezt megkönnyítsük, az egyes pályamunkákhoz rövid értékeléseket fogunk készíteni.

 

Tisztelettel:

A Zsoldos-díj szakmai zsűrijének nevében:

Dr. Szilárdi Réka